Vi troede ikke, det kunne ske her
- Jugoslaviens sammenbrud 1991-1999
Beskrivelse af Vi troede ikke, det kunne ske her
Med bogen "Vi troede ikke, det kunne ske her" fortæller den internationalt anerkendte Balkanekspert Christian Axboe Nielsen historien om krigene og freden, der fulgte. Bogen igennem flettes politiske og militære forløb med øjenvidneberetninger givet til krigsforbryderdomstolen i Haag, som afsluttede sit arbejde ved udgangen af 2017. De mange retssager her har afdækket de grufulde begivenheder i detaljer.
Siden fredsaftalerne i slutningen af 1990’erne er en ung generation vokset op, og Europas sidste krig i det 20. århundrede er ved at ændre sig fra samtidspolitik og personlig erfaring til historie, der må fortælles og tolkes. Mange myter omgærder krigene og bringes stadig i spil af opportunistiske politikere. Også derfor er det vigtigt at forstå begivenhederne – som en advarsel om, hvad der kan ske, når populisme og nationalisme får frit spil.
CHRISTIAN AXBOE NIELSEN er ph.d. i østeuropæisk historie fra Columbia University, New York, og i dag lektor i Østeuropastudier på Aarhus Universitet.Gennem en årrække har forfatteren desuden været indkaldt som ekspertvidne ved adskillige retssager mod politiske ledere og politifolk ved FN’s Tribunal for det tidligere Jugoslavien i Haag, bl.a. i retssagen mod den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadžić.
Brugerbedømmelser af Vi troede ikke, det kunne ske her
-
Undertegnede var udsendt som soldat for FN i Kroatien 1994 og for NATO i henholdsvis Bosnien-Hercegovina 1998-99 og Kosovo 2000-01. Så det var med høje forventninger, jeg hørte et foredrag af forfatteren om netop Jugoslaviens sammenbrud, tilbage i januar 2019. Og forventningerne blev indfriet. Forfatteren bruger samme metode i hans bog, som ved foredraget. Han kommer ikke ind på selve krigshandlingerne, men holder sig til det politiske, nationale og menneskelige spil i historierne bag krigene. Og det gør han godt.
Jeg stiftede selv bekendtskab med mennesker på de forskellige sider af konflikten og mødte ondskaben, hadet og nationalismen. Men også desperationen, håbløsheden, apatien og medmenneskeligheden i samfund, der både var blevet revet i stykker og samtidigt forsøgte at genetablere sig selv. Forfatterens indblik i landets fortid, hans kendskab til sproget og selve landet Jugoslavien, bærer fortællingen og understøtter argumentationen i historien - han vælger ikke side, men skildrer begivenhedernes gang. Det er godt håndværk, informativt, oplysende og indholdsrigt.
Men... på side 31 falder en dråbe malurt i kaffekoppen. Forfatteren bemærker i en kort notits, at Hitlers Tyskland havde besat Grækenland i 1940. Hvis det var tilfældet, havde Mussolinis Italien næppe invaderet Grækenland i efteråret 1940 - og dermed forårsaget den mislykkede militære kampagne, der var med til at udløse invasionen af Jugoslavien og Grækenland i april 1941. En fejl, en misforståelse? Den burde være blevet opdaget i korrekturen.
Under alle omstændigheder er det en god bog, der giver stor indsigt i de begivenheder, som rullede ind over Balkan og Europa i 1990'erne. Jeg vil varmt anbefale den til de historisk interesserede og nysgerrige.
© 2024 Pling BØGER Registered company number: DK43351621