Vi troede ikke, det kunne ske her
- Jugoslaviens sammenbrud 1991-1999
- Indbinding:
- Hæftet
- Sideantal:
- 416
- Udgivet:
- 16. marts 2018
- Udgave:
- 1
- Størrelse:
- 160x231x30 mm.
- Vægt:
- 791 g.
- 1-3 hverdage.
- 27. november 2024
Normalpris
Abonnementspris
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding
Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.
Beskrivelse af Vi troede ikke, det kunne ske her
For 25 år siden så verden chokeret til, da Jugoslavien brød sammen. For første gang siden Anden Verdenskrig var der igen krigshandlinger og etnisk udrensning af mindretal på det europæiske kontinent. Med "Vi troede ikke, det kunne ske her" søger historiker ved Aarhus Universitet Christian Axboe Nielsen svar på, hvordan det kunne gå så galt så hurtigt.
Lynhurtigt splittede borgerkrigen byer og familier over hele landet og ledte til koncentrationslejre og massakrer som i byen Srebrenica, hvor 8000 mænd og drenge blev dræbt på få dage i juli 1995.
Gennem vidneudsagn og personlige fortællinger afdækker forfatteren krigens forløb, fra beslutningerne bliver truffet af politikere og hærchefer, til de får grufulde konsekvenser for soldater og civilbefolkning.
Krigene satte også præg på det danske samfund i 1990’erne. Sommeren 1992 stod i fodboldens tegn, da Danmark overraskende kom til EM på afbud fra det krigshærgede Jugoslavien. De følgende år kom store grupper af især bosniske flygtninge til landet og er siden blevet en del af befolkningen. Samtidig markerede danske soldater sig stærkt i krigen som udsendinge under FN.
Siden fredsaftalerne i slutningen af 1990’erne er en ung generation vokset op, og Europas sidste krig i det 20. århundrede er ved at ændre sig fra samtidspolitik og personlig erfaring til historie, der må fortælles og tolkes. Det gør Christian Axboe Nielsen på forbilledlig vis med sit vidende og velfortalte værk om Jugoslaviens sammenbrud.
OM FORFATTEREN
Christian Axboe Nielsen (f. 1973) er ph.d. i østeuropæisk historie fra Columbia University, New York, og i dag lektor i Østeuropastudier på Aarhus Universitet. Han er forfatter til en lang række forskningsartikler i danske og internationale tidsskrifter om Balkans historie og Jugoslaviens sammenbrud.
Desuden har han i en årrække fungeret som ekspertvidne ved adskillige retssager mod politiske ledere og politifolk ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal i Haag, ICTY, bl.a. i retssagen mod den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadžić.
Brugerbedømmelser af Vi troede ikke, det kunne ske her
-
Undertegnede var udsendt som soldat for FN i Kroatien 1994 og for NATO i henholdsvis Bosnien-Hercegovina 1998-99 og Kosovo 2000-01. Så det var med høje forventninger, jeg hørte et foredrag af forfatteren om netop Jugoslaviens sammenbrud, tilbage i januar 2019. Og forventningerne blev indfriet. Forfatteren bruger samme metode i hans bog, som ved foredraget. Han kommer ikke ind på selve krigshandlingerne, men holder sig til det politiske, nationale og menneskelige spil i historierne bag krigene. Og det gør han godt.
Jeg stiftede selv bekendtskab med mennesker på de forskellige sider af konflikten og mødte ondskaben, hadet og nationalismen. Men også desperationen, håbløsheden, apatien og medmenneskeligheden i samfund, der både var blevet revet i stykker og samtidigt forsøgte at genetablere sig selv. Forfatterens indblik i landets fortid, hans kendskab til sproget og selve landet Jugoslavien, bærer fortællingen og understøtter argumentationen i historien - han vælger ikke side, men skildrer begivenhedernes gang. Det er godt håndværk, informativt, oplysende og indholdsrigt.
Men... på side 31 falder en dråbe malurt i kaffekoppen. Forfatteren bemærker i en kort notits, at Hitlers Tyskland havde besat Grækenland i 1940. Hvis det var tilfældet, havde Mussolinis Italien næppe invaderet Grækenland i efteråret 1940 - og dermed forårsaget den mislykkede militære kampagne, der var med til at udløse invasionen af Jugoslavien og Grækenland i april 1941. En fejl, en misforståelse? Den burde være blevet opdaget i korrekturen.
Under alle omstændigheder er det en god bog, der giver stor indsigt i de begivenheder, som rullede ind over Balkan og Europa i 1990'erne. Jeg vil varmt anbefale den til de historisk interesserede og nysgerrige.
- Historie og samfund > Krige
- Historie og samfund > Politik
- Biografier > Sande fortællinger > Sande fortællinger: krigshistorier og kamphistorier
- Litteratur og litteraturstudier
- Samfund og samfundsvidenskab > Politik og regering > Politisk aktivisme > Væbnede konflikter
- Historie og arkæologi > Historie > Historie: specielle begivenheder og emner > Den kolde krig
- Historie og arkæologi > Historie > Militærhistorie > Specifikke krige og felttog > Borgerkrige
© 2024 Pling BØGER Registered company number: DK43351621