Terapeutisk samtaleteknik
- Dialogen i kognitiv adfærdsterapi
- Indbinding:
- Hæftet
- Sideantal:
- 238
- Udgivet:
- 19. august 2019
- Udgave:
- 1
- Størrelse:
- 158x232x16 mm.
- Vægt:
- 364 g.
- 1-3 hverdage.
- 19. november 2024
Normalpris
Abonnementspris
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding
Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.
Beskrivelse af Terapeutisk samtaleteknik
Ud over en introduktion til de specifikke og nonspecifikke faktorer i psykoterapi giver bogen en praktisk indføring i sokratisk dialog, validering, den motiverende samtaleteknik og i anvendelsen af metaforer. Bogen giver også bud på, hvordan ovenstående teknikker kan anvendes i kognitiv miljøterapi samt ved deeskalering i miljøet på psykiatriske afdelinger eller andre institutioner, hvor patienter eller borgere opholder sig.
Bogen gør rig brug af kliniske praksisnære eksempler, og særligt afsluttes hvert kapitel med en længere case med dialogudskrift fra terapien. To gennemgående cases i bogen illustrerer anvendelsen af de samtaletekniske metoder i klinisk praksis.
Bogen henvender sig til såvel nye som erfarne klinikere, der arbejder med terapeutiske samtaler med patienter, klienter eller borgere.
Stine Bjerrum Møller er specialpsykolog og ph.d. og arbejder i Region Hovedstadens Psykiatri som forskningsleder på Psykiatrisk Center Stolpegård, psykoterapeutisk forskningsenhed.
Anne Wennecke Kellner er autoriseret psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi og arbejder i Region Hovedstadens Psykiatri som programansvarlig psykolog på Psykiatrisk Center Ballerup.
Brugerbedømmelser af Terapeutisk samtaleteknik
-
Denne bog udgør det første danske bidrag på feltet om bl.a. det centrale begreb ”sokratisk dialog” – det begreb, som så grundlæggende er definerende for netop samtaleteknikken i kognitiv adfærdsterapi (KAT), og som er så udfordrende at lære at mestre som udøvende kliniker. Bogen er skrevet af erfarne klinikere med akademisk baggrund. Den henvender sig til andre klinikere, primært læger og psykologer der arbejder med KAT, og som uagtet erfaringsniveau ønsker at dygtiggøre sig inden for denne metode, herunder særligt at skærpe og forbedre egen terapeutiske samtaleteknik.
Denne læser vil anbefale, at bogen læses i sin helhed fra A til Z – med en samtidig anerkendelse af, at kapitlerne også kan udvælges og læses enkeltvis.
Bogen er læservenligt opdelt efter og beskæftiger sig udover sokratisk dialog med følgende samtale-tekniske emner: validering, den motiverende samtale, anvendelse af metaforer samt disses anvendelsesmuligheder i kognitiv miljøterapi og deeskalerings-teknikker i miljøet. Således fokuserer bogen primært på samtale-processen i KAT, som skal være medvirkende til at sikre kvaliteten af de specifikke behandlingselementer.
Forfatterne belyser emnerne både teoretisk og empirisk, hvoraf den teoretiske fremstilling gennemgående gives mest fylde. Som et innovativt element anvendes i størstedelen af kapitlerne to anonymiserede cases i form af transskribering af dialog fra ”real life therapy sessions”, og alle eksempler følges op af en diskussion. I kapitlet om kognitiv miljøterapi udgør casene dog en blanding af konstruerede eksempler og forfatternes egne eksempler fra patientkontakt i miljøet. Inddragelsen af casene er med til at give bogen en praksisnær og samtidig akademisk, teoretisk præcis og velfunderet tilgang til feltet.
Bogens styrke ligger i dens syntese-dannelse mellem det praksisnære og det teoretiske. Beskrivelserne af den praktiske anvendelse af teknikkerne forankres kontinuerligt i det teoretiske fundament. Gennem brugen af de gennemgående to cases hæver den niveauet for en traditionel fagbog med konstruerede dialog-eksempler ved at gøre indholdet dels mere troværdigt og dels mere vedkommende og overførbart til klinisk praksis.
Bogen begrænser sig til en relativt kort dækning af den empiriske status af dens berørte emner, ligesom dens overordnede ærinde om at indføre læseren i KAT-metodens samtaleteknikker – i sagens natur – ikke kan være udtømmende.
Er man udøvende kliniker inden for KAT-paradigmet og ønsker at blive grundlæggende klogere og skarpere på de centrale samtaletekniske elementer, som metoden rummer – så er denne bog et ”must read”.
Vibe Kvist, cand.psych.aut.
© 2024 Pling BØGER Registered company number: DK43351621