De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Teatertur med Hostrup

- Fra København til Fortunen, Kokkedal og Espergærde med digterpræstens erindringer

Bag om Teatertur med Hostrup

Bogen er en historisk-topografisk tur, inspireret af digterpræsten Jens Christian Hostrups folkekære skuespil og naturglade erindringer fra 1800-tallet. Tre af skuespillene blev opført på Det Kongelige Teater i 1848: Genboerne, En Spurv i Tranedans og Eventyr på Fodrejsen.Hostrup voksede op i København, omgivet af volde, men med grønne områder. Familien tog ofte ud til landsbyen Valby og hovedstadens omegn. Skuespillenes nævnte rækkefølge harmonerer med bogturens rute. Regensen inspirerede Genboerne, Fortunkroen i Dyrehaven En Spurv i Tranedans og Kokkedal Slot, hvor Hostrup var huslærer, Eventyr på Fodrejsen. I Espergærde fik Hostrup et sommerhus som gave af sin menighed. Historiske billeder og Bent Katzeff og Pia Gissels tegninger sætter ”scenebilleder” på turen. Guldalderdigteren Hostrup har ikke fået stor anerkendelse i nyere tid. Men hans skuespil er klassikere. Hostrup blev ”brobygger” mellem samfundsgrupper. Med Bent Katzeffs akvarel på forsiden skal vi forestille os Hostrup nyde den åbne udsigt fra Fortunen mod København. Pia Gissels vignet på bagsiden er symbol på naturglæde. Uddrag af bogen Under opholdet på Kokkedal fik Hostrup inspirationer til Eventyr på Fodrejsen. En foruroligende begivenhed på egnen gav stødet. Hostrup fortæller: En aften i eftersommeren, da børnene var alene hjemme, og jeg sad hos dem i dagligstuen, drejede talen sig om den store nyhed, at en slave var brudt ud og formodedes at strejfe om der i egnen. Vi sad og spøgede med den mulighed, at han kunne falde på at bryde ind hos os, da vi afbrødes af et vældigt brag fra havestuen ved siden af, og begge pigebørnene opløftede et skrig. Om forfatteren ARNE IPSEN var i mange år journalist ved ugeavisen Det Grønne Område i Lyngby-Taarbæk. Med historie, teater og ældreomsorg som arbejdsfelter. Forfatter og medforfatter til bøger om topografi og folkeminder. Med Bornholm, Christianshavn og Københavns omegn som særlige lokaliteter. Desuden foredrag og turistarbejde. Historie, folklore og fortælleglæde er drivkræfter.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788775758531
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 117
  • Udgivet:
  • 19. december 2022
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 147x213x11 mm.
  • Vægt:
  • 207 g.
  • 1-3 hverdage.
  • 19. november 2024
På lager

Normalpris

Abonnementspris

- Rabat på køb af fysiske bøger
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding

Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.

Beskrivelse af Teatertur med Hostrup

Bogen er en historisk-topografisk tur, inspireret af digterpræsten Jens Christian Hostrups folkekære skuespil og naturglade erindringer fra 1800-tallet. Tre af skuespillene blev opført på Det Kongelige Teater i 1848: Genboerne, En Spurv i Tranedans og Eventyr på Fodrejsen.Hostrup voksede op i København, omgivet af volde, men med grønne områder. Familien tog ofte ud til landsbyen Valby og hovedstadens omegn. Skuespillenes nævnte rækkefølge harmonerer med bogturens rute. Regensen inspirerede Genboerne, Fortunkroen i Dyrehaven En Spurv i Tranedans og Kokkedal Slot, hvor Hostrup var huslærer, Eventyr på Fodrejsen. I Espergærde fik Hostrup et sommerhus som gave af sin menighed.
Historiske billeder og Bent Katzeff og Pia Gissels tegninger sætter ”scenebilleder” på turen.
Guldalderdigteren Hostrup har ikke fået stor anerkendelse i nyere tid. Men hans skuespil er klassikere. Hostrup blev ”brobygger” mellem samfundsgrupper.
Med Bent Katzeffs akvarel på forsiden skal vi forestille os Hostrup nyde den åbne udsigt fra Fortunen mod København. Pia Gissels vignet på bagsiden er symbol på naturglæde.

Uddrag af bogen
Under opholdet på Kokkedal fik Hostrup inspirationer til Eventyr på Fodrejsen. En foruroligende begivenhed på egnen gav stødet. Hostrup fortæller:
En aften i eftersommeren, da børnene var alene hjemme, og jeg sad hos dem i dagligstuen, drejede talen sig om den store nyhed, at en slave var brudt ud og formodedes at strejfe om der i egnen. Vi sad og spøgede med den mulighed, at han kunne falde på at bryde ind hos os, da vi afbrødes af et vældigt brag fra havestuen ved siden af, og begge pigebørnene opløftede et skrig.

Om forfatteren
ARNE IPSEN var i mange år journalist ved ugeavisen Det Grønne Område i Lyngby-Taarbæk. Med historie, teater og ældreomsorg som arbejdsfelter. Forfatter og medforfatter til bøger om topografi og folkeminder. Med Bornholm, Christianshavn og Københavns omegn som særlige lokaliteter. Desuden foredrag og turistarbejde. Historie, folklore og fortælleglæde er drivkræfter.

Brugerbedømmelser af Teatertur med Hostrup