De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Min oldefars købmandsgård

- En familiehistorie fra Fredericia

Bag om Min oldefars købmandsgård

Danske købmandsgårde havde deres storhedstid fra midten af 1800-tallet til 1950’erne, hvor supermarkederne slog igennem. I denne oplevelsesbog fortæller Ingrid Oldenburg om hverdagslivet i sin slægts købmandsgård i Fredericia i årene omkring 1900. Her fungerede ”Den Jørgensenske Gaard” fra 1889 til 1914. Forfatteren fik fortalt historierne af sine forældre, og historierne er fulgt op af dokumentation og billeder fra Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn. Efter en kort orientering om købmandsgårde generelt samt et rids af Fredericias historie oprulles historien om købmandsgården og de nu forsvundne bygninger. Der fortælles om hverdagslivet, juleforberedelser m.m. I fortællingen indgår muntre beretninger om drengestreger og købmandsgårdens gedebuk. Den løb rundt over det hele og skræmte folk i Fredericias gader. Bent Katzeff har skabt festlige tegninger af gedebukkens meritter. Købmandsgårdene er et stykke farverig danmarkshistorie, og det er forfatterens håb, at læseren får lyst til at besøge købmandsmuseerne rundt om i landet. Uddrag af bogen Der blev gjort alt for at holde gedebukken inden døre, men den slap altid ud. Den kunne selv åbne dørene, og den havde det med at gå op ad bagtrappen og åbne døre til pigeværelserne. Og hvis den kunne komme af sted med det, stangede den pigerne bagi! Sommetider kom gedebukken spankulerende gennem stuerne med kaffebønner dryssende efter sig. Det skete ofte, når min farmor sad og spillede på klaveret, som regel om aftenen. Og min far mente, at gedebukken måtte være musikalsk. Jeg kan ikke huske, om jeg fik gedens navn at vide, men lad os bare kalde den Mads. Folk ude i byen var bange for Mads, for den løb rundt og løftede op i damernes lange kjoler. En dag forsvandt Mads og var væk i et par uger. Om forfatteren INGRID OLDENBURG er født 1943 i Undløse Overdrev og er uddannet både som sygehjælper, hudterapeut og kosmetolog. Hun har arbejdet både ved hospitalsvæsen og inden for ældreomsorg. Hun var på arbejdsmarkedet indtil 2013. Hun har skrevet bogen på opfordring af sin gode ven, forfatteren Arne Ipsen.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793328174
  • Udgivet:
  • 12. marts 2015
  • Straks på e-mail.

Normalpris

Abonnementspris

- Rabat på køb af fysiske bøger
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding

Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.

Beskrivelse af Min oldefars købmandsgård

Danske købmandsgårde havde deres storhedstid fra midten af 1800-tallet til 1950’erne, hvor supermarkederne slog igennem. I denne oplevelsesbog fortæller Ingrid Oldenburg om hverdagslivet i sin slægts købmandsgård i Fredericia i årene omkring 1900. Her fungerede ”Den Jørgensenske Gaard” fra 1889 til 1914. Forfatteren fik fortalt historierne af sine forældre, og historierne er fulgt op af dokumentation og billeder fra Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn.
Efter en kort orientering om købmandsgårde generelt samt et rids af Fredericias historie oprulles historien om købmandsgården og de nu forsvundne bygninger. Der fortælles om hverdagslivet, juleforberedelser m.m. I fortællingen indgår muntre beretninger om drengestreger og købmandsgårdens gedebuk. Den løb rundt over det hele og skræmte folk i Fredericias gader. Bent Katzeff har skabt festlige tegninger af gedebukkens meritter.
Købmandsgårdene er et stykke farverig danmarkshistorie, og det er forfatterens håb, at læseren får lyst til at besøge købmandsmuseerne rundt om i landet.
Uddrag af bogen
Der blev gjort alt for at holde gedebukken inden døre, men den slap altid ud. Den kunne selv åbne dørene, og den havde det med at gå op ad bagtrappen og åbne døre til pigeværelserne. Og hvis den kunne komme af sted med det, stangede den pigerne bagi!
Sommetider kom gedebukken spankulerende gennem stuerne med kaffebønner dryssende efter sig. Det skete ofte, når min farmor sad og spillede på klaveret, som regel om aftenen. Og min far mente, at gedebukken måtte være musikalsk.
Jeg kan ikke huske, om jeg fik gedens navn at vide, men lad os bare kalde den Mads. Folk ude i byen var bange for Mads, for den løb rundt og løftede op i damernes lange kjoler.
En dag forsvandt Mads og var væk i et par uger.
Om forfatteren
INGRID OLDENBURG er født 1943 i Undløse Overdrev og er uddannet både som sygehjælper, hudterapeut og kosmetolog. Hun har arbejdet både ved hospitalsvæsen og inden for ældreomsorg. Hun var på arbejdsmarkedet indtil 2013. Hun har skrevet bogen på opfordring af sin gode ven, forfatteren Arne Ipsen.

Brugerbedømmelser af Min oldefars købmandsgård



Find lignende bøger
Bogen Min oldefars købmandsgård findes i følgende kategorier: