De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Jeg vågner op som fremmed

Bag om Jeg vågner op som fremmed

”Jeg vågner op som fremmed” er digteren og debattøren Özcan Ajrulovskis litterære bidrag til integrationsdebatten. Den anmelderroste debatbog handler om at blive betragtet som fremmed, i det land man anser som sit hjemland og skildrer opvæksten og livet indefra som muslim i Danmark. Bogen tager os ind i oplevelsen af fremmedgørelse, hvor man ikke føler, man rigtigt får lov at høre til nogle steder. En rejse ind bag ved det vi normalt ser og hører, i en fortælling om splittet identitet, med et stærkt ønske om at række ud og danne bro, mellem de forskellige kulturbaggrunde i dagens Danmark. Vi får igennem digtsamlingen en uddybende skildring af, hvordan man som etnisk minoritet skal bevise sit tilhørsforhold til den danske stamme og hele tiden skal vælge mellem at identificere sig som muslim eller dansker. Men står man uden for de danske kulturværdier, bare fordi man er muslim og har et anderledes ophav? Eller vælger man selv graden af integration? Bogen trækker tematisk tråde til værker som Albert Camus’ ”Den fremmede” og Rainer Werner Fassbinders film ”Angst æder sjæle op.” Forordet afsluttes med ordene: ”Jeg er den fremmede. Uanset hvor jeg er.” Scenen er således sat, når Özcan tager os med ind i fremmedgørelsens dybe rødder. Ind bag et dansk-muslimsk kulturperspektiv på hvordan og hvorfor man stadig efter 3 generationer behandles som fremmed, selv om dansk er ens modersmål, og der står dansk i ens pas. Özcan Ajrulovski (f.1987) er opvokset i Københavns Nordvest kvarter og bosiddende i Herlev. Han er tredje generations indvandrer og efterkommer af gæstearbejdere fra ex-Jugoslavien med makedonsk-tyrkisk baggrund, der kom til Danmark i 1960’erne, under akut behov for arbejdskraft udefra. Özcan er aktiv debattør og har en stor følgeskare på de sociale medier, hvor han sætter ord på livet som nydansker, kulturforståelse og de store integrationsspørgsmål.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793215313
  • Indbinding:
  • Hardback
  • Sideantal:
  • 120
  • Udgivet:
  • 3. februar 2021
  • Udgave:
  • 2
  • Størrelse:
  • 155x218x12 mm.
  • Vægt:
  • 340 g.
  • 1-3 hverdage.
  • 30. november 2024
På lager

Normalpris

Abonnementspris

- Rabat på køb af fysiske bøger
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding

Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.

Beskrivelse af Jeg vågner op som fremmed

”Jeg vågner op som fremmed” er digteren og debattøren Özcan Ajrulovskis litterære bidrag til integrationsdebatten. Den anmelderroste debatbog handler om at blive betragtet som fremmed, i det land man anser som sit hjemland og skildrer opvæksten og livet indefra som muslim i Danmark. Bogen tager os ind i oplevelsen af fremmedgørelse, hvor man ikke føler, man rigtigt får lov at høre til nogle steder. En rejse ind bag ved det vi normalt ser og hører, i en fortælling om splittet identitet, med et stærkt ønske om at række ud og danne bro, mellem de forskellige kulturbaggrunde i dagens Danmark.
Vi får igennem digtsamlingen en uddybende skildring af, hvordan man som etnisk minoritet skal bevise sit tilhørsforhold til den danske stamme og hele tiden skal vælge mellem at identificere sig som muslim eller dansker. Men står man uden for de danske kulturværdier, bare fordi man er muslim og har et anderledes ophav? Eller vælger man selv graden af integration?
Bogen trækker tematisk tråde til værker som Albert Camus’ ”Den fremmede” og Rainer Werner Fassbinders film ”Angst æder sjæle op.” Forordet afsluttes med ordene: ”Jeg er den fremmede. Uanset hvor jeg er.” Scenen er således sat, når Özcan tager os med ind i fremmedgørelsens dybe rødder. Ind bag et dansk-muslimsk kulturperspektiv på hvordan og hvorfor man stadig efter 3 generationer behandles som fremmed, selv om dansk er ens modersmål, og der står dansk i ens pas.
Özcan Ajrulovski (f.1987) er opvokset i Københavns Nordvest kvarter og bosiddende i Herlev. Han er tredje generations indvandrer og efterkommer af gæstearbejdere fra ex-Jugoslavien med makedonsk-tyrkisk baggrund, der kom til Danmark i 1960’erne, under akut behov for arbejdskraft udefra. Özcan er aktiv debattør og har en stor følgeskare på de sociale medier, hvor han sætter ord på livet som nydansker, kulturforståelse og de store integrationsspørgsmål.

Brugerbedømmelser af Jeg vågner op som fremmed



Find lignende bøger
Bogen Jeg vågner op som fremmed findes i følgende kategorier: