De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Islamofili

- en særlig storbylidelse

Bag om Islamofili

Den 15. marts 2022 erklærede FN’s generalforsamling enstemmigt dagen for International Dag for Kamp mod Islamofobi. 15. marts vil således fremover være den dag, hvor psykologer og psykiatere verden over mobiliseres i indsatsen mod sygelig angst for islam. I ”Islamofili” anlægger den britiske samfundsdebattør Douglas Murray imidlertid et helt andet perspektiv, idet han undersøger ikke-muslimers beundring for – undertiden nærmende sig hengivenhed til – islam. I Vesten afstår mange toneangivende mennesker fra at kritisere islam. Det gør de af flere grunde: af frygt for at pådrage sig vrede fra ekstremistiske muslimer (Murray anfører nogle af dem, der er blevet ofre for et attentat eller et attentatforsøg), af frygt for at blive fremstillet som islamofober eller blot for at føje sig ind i tidsånden. Islamofili viser sig ikke mindst hos samfundseliten, og Murray bringer en lang række eksempler på prominente personer inden for politik og kultur, som har manifesteret deres islamofili. Resultatet af dette er, at islam som den eneste religion i Vesten er hævet over kritik. Det står i stærk kontrast til vor civilisations tradition for religionskritik, og det skaber betragtelige problemer i vore samfund.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788792173430
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 96
  • Udgivet:
  • 4. maj 2022
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 150x212x8 mm.
  • Vægt:
  • 171 g.
  • 1-2 hverdage.
  • 22. november 2024
På lager

Normalpris

Abonnementspris

- Rabat på køb af fysiske bøger
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding

Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.

Beskrivelse af Islamofili

Den 15. marts 2022 erklærede FN’s generalforsamling enstemmigt dagen for International Dag for Kamp mod Islamofobi. 15. marts vil således fremover være den dag, hvor psykologer og psykiatere verden over mobiliseres i indsatsen mod sygelig angst for islam.
I ”Islamofili” anlægger den britiske samfundsdebattør Douglas Murray imidlertid et helt andet perspektiv, idet han undersøger ikke-muslimers beundring for – undertiden nærmende sig hengivenhed til – islam.
I Vesten afstår mange toneangivende mennesker fra at kritisere islam. Det gør de af flere grunde: af frygt for at pådrage sig vrede fra ekstremistiske muslimer (Murray anfører nogle af dem, der er blevet ofre for et attentat eller et attentatforsøg), af frygt for at blive fremstillet som islamofober eller blot for at føje sig ind i tidsånden.
Islamofili viser sig ikke mindst hos samfundseliten, og Murray bringer en lang række eksempler på prominente personer inden for politik og kultur, som har manifesteret deres islamofili.
Resultatet af dette er, at islam som den eneste religion i Vesten er hævet over kritik. Det står i stærk kontrast til vor civilisations tradition for religionskritik, og det skaber betragtelige problemer i vore samfund.

Brugerbedømmelser af Islamofili

  • Ole K. 18. maj 2022

    Boganmeldelse

    Islamofili
    af Douglas Murray (dansk udgave 2022/Ellekær; 96 sider; format: 150 x 205 mm)

    Det er ikke kun eliten i den vestlige verden, der praktiserer islamofili.
    Det sker nemlig på tværs af alle samfundslag.

    Islamofili defineres af forfatteren som “et udtryk for en uforholdsmæssig beundring for islam”.

    Præsidenter, premiereministre, politikere, mediefolk, kulturpersonligheder, videnskabsfolk og mange andre, der opfattes som samfundseliten i den vestlige verden - praktiserer begrebet islamofili som en modvægt til islamofobi*. Sagt med andre ord til en islamofob.
    Og samfundseliten har gjort det i årtier.

    Det gives der mange eksempler på i denne bog.

    Man bliver nemlig meget let udråbt offentligt som islamofob, hvis man udtrykker sig lidt uheldigt, har humor, udarbejder et forkert mønster på en emballage. Ja, selv et legetøjsprodukt fra Lego er blevet klassificeret som islamofobisk.
    Lego nægtede i begyndelsen, at produktet var islamofobisk, men i sidste ende blev produktet fjernet. Ja, hvorfor mon?

    Douglas Murray påpeger og underbygger, hvorfor fx politikere nærmest slår knude på sig selv, for ikke at blive udråbt som islamofober.
    For bliver de det, kan det betyde tab af stemmer, anseelse osv. for dem. Og dermed ikke (gen)valg.
    Derfor er det bedre for dem, at forherlige islam. Og de gør det.

    Sådanne knæfald eksemplificeres v/fx Storbritanniens (tidligere) premiereministre - Tony Blair, David Cameron, den nuværende Boris Johnson og den (tidligere) franske præsident Jaques Chirac.
    Men topplaceringen for knæfald indtager de (tidligere) amerikanske præsidenter George W. Bush og Barack Obama. Den første var fx vært ved gentagne middage på muslimske helligdage; den anden opfordrede konstant “at fejre islam frem for nogen anden religion”.

    Lektion i underkastelse
    Der gives adskillige eksempler på, at siges der noget som helst ufordelagtigt om islam er det ikke ligefrem karrierefremmende.
    Det gælder fx ikke kun popstjernen Justin Bieber, amerikanske generaler og forfattere, men også intellektuelle. De har alle lært lektien; at forherlige islam.

    Men hvorfor bliver mennesker islamofile?
    Forfatteren besvarer spørgsmålet ved at nævne og underbygge årsager som frygt, at være venlig og ikke mindst vide meget lidt.

    Bogen giver et nuanceret billede af begrebet islamofilis indflydelse i den vestlige verden og bør derfor læses af enhver med interesse for samfundsudviklingen.

    Ole K. Ersgaard
    Erhvervsøkonom MDM, PD
    18. maj 2022

    *“Islamofobi angiver fordomme, mishag, frygt for eller had imod islam, muslimer eller deres politik eller kultur. Begrebet benyttes bl. a. af myndigheder og i akademisk faglitteratur om antimuslimske fordomme, hadretorik og propaganda og som samlebetegnelse for fordomme mod og diskriminering af muslimer” (Kilde: google).