De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage
Bag om Hulemennesket

I Peter Løhrs historiske roman Hulemennesket følger vi Johan Thomas Lundbye ind og ud af hulen under malerens skelsættende år i Italien i et forsøg på at finde ud af, hvad der skete den skæbnesvangre aprilmorgen i 1848, da han døde på slagmarken af en vildsom kugle. April 1848 ”Om en vildsom kugle … da vil den kun bringe et hjerte til ro, der lider af smerteligere sår.” Sådan afslutter maleren Johan Thomas Lundbye sin dagbog, inden han drager til fronten. Elleve dage senere dør han af netop en vildsom kugle, inden han overhovedet er nået i kamp. Men er det virkelig sandt, at et gevær tilfældigt vælter og sender et vådeskud op gennem hovedet på den unge kunstner, præcis som han har profeteret? Bliver han myrdet af sine nærmeste? Eller er fortællingen om vådeskuddet en dækhistorie over et selvmord, der ville udløse en skandale for den spæde og pressede nationalstat?  Spekulationerne om Lundbyes død under Treårskrigen udspringer af den eksistentialistiske splittelse, der dominerer hans efterladte dagbøger og breve. Her beskriver Lundbye sit liv som en evig pendulfart ”ind og ud af hulen”. Om behovet for at trække sig væk fra verden, og behovet for at gå ud i verden igen til trods for en knugende angst for at miste sig selv. Om at føle sig på højde med Michelangelo og mindre værd end en myg. Om de uendelige forsøg på at finde den ophøjede ro i spændet mellem det personlige og fælles. En konflikt, der kulminerer under Lundbyes ophold i Rom, 1845-46, hvor han drives ind og ud af hulen gennem forelskelser og svigt, ekstase og tristesse, guddommelige åbenbaringer og basale erkendelser, evigt frem og tilbage mellem følelsen af at være forbundet til verden eller ganske alene.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788702278071
  • Udgivet:
  • 18. marts 2021
  • Straks på e-mail.

Normalpris

Beskrivelse af Hulemennesket

I Peter Løhrs historiske roman Hulemennesket følger vi Johan Thomas Lundbye ind og ud af hulen under malerens skelsættende år i Italien i et forsøg på at finde ud af, hvad der skete den skæbnesvangre aprilmorgen i 1848, da han døde på slagmarken af en vildsom kugle.
April 1848 ”Om en vildsom kugle … da vil den kun bringe et hjerte til ro, der lider af smerteligere sår.”
Sådan afslutter maleren Johan Thomas Lundbye sin dagbog, inden han drager til fronten. Elleve dage senere dør han af netop en vildsom kugle, inden han overhovedet er nået i kamp. Men er det virkelig sandt, at et gevær tilfældigt vælter og sender et vådeskud op gennem hovedet på den unge kunstner, præcis som han har profeteret? Bliver han myrdet af sine nærmeste? Eller er fortællingen om vådeskuddet en dækhistorie over et selvmord, der ville udløse en skandale for den spæde og pressede nationalstat? 
Spekulationerne om Lundbyes død under Treårskrigen udspringer af den eksistentialistiske splittelse, der dominerer hans efterladte dagbøger og breve. Her beskriver Lundbye sit liv som en evig pendulfart ”ind og ud af hulen”. Om behovet for at trække sig væk fra verden, og behovet for at gå ud i verden igen til trods for en knugende angst for at miste sig selv. Om at føle sig på højde med Michelangelo og mindre værd end en myg. Om de uendelige forsøg på at finde den ophøjede ro i spændet mellem det personlige og fælles.
En konflikt, der kulminerer under Lundbyes ophold i Rom, 1845-46, hvor han drives ind og ud af hulen gennem forelskelser og svigt, ekstase og tristesse, guddommelige åbenbaringer og basale erkendelser, evigt frem og tilbage mellem følelsen af at være forbundet til verden eller ganske alene.

Brugerbedømmelser af Hulemennesket

  • Louise H. 20. september 2021

    Peter Løhr er i sin bog Hulemennesket eminent til at beskrive det potente og passionerede kunstnermiljø i det smukke og livlige Rom - næsten som et levende guldaldermaleri, men med flere nuancer. Man er tilstede med alle de største guldalderkunstere, som man ellers før har haft en vis afstand til - måske fordi man netop har set dem som noget ophøjet, og som tilhørende en anden tid - men de er også bare mennesker, der kæmper de samme kampe, som alle os andre - især det at leve op til tidens idealer.

    Desuden er romanen en af de mest underholdende bøger, jeg længe har læst. Den kommenterer på guldalderens glorifierede praksis med et nutidigt og ironisk blik, som er relevant i dag, hvor Instagramkulturen på sin vis er sin egen glorificering af virkeligheden.


Find lignende bøger
Bogen Hulemennesket findes i følgende kategorier: