Bøger af Gunvor Maria Juul
-
68,95 kr. SMAGEN AF TOMAT er ikke en gentagelse af Lene Tvedgaards DEN NYE RØDE OM TOMATER, der især er en dyrkningsvejledning, men et selvstændigt værk, der lægger hovedvægten på den mange forskellige tomaters anvendelse i madlavningen.En af vejene til himlen er smagen af en solmoden tomat, nyplukket og fortættet i sødme og aroma. De mange tomatsorter giver vidt forskellige oplevelser af syrlighed, sødme, frugtaromaer, kødfuldhed, saftighed samt farvespil, og de tilfører gastronomien fantastiske muligheder. Tomater er rene umami-bomber. De er kalorie- og fedtfattige, indeholder antioxidanter og vitaminer, alt sammen helt i trend med nutidens ønsker om sunde fødevarer.Vi har udvalgt nogle af de bedste og mest spektakulære tomatsorter og anbefaler dem til forskellig brug. Derfor er her masser af opskrifter, herunder ideer til konservering, frysning, tørring, syltning mv. Mange dedikerede kokke har bidraget til bogen med deres passion for tomater: Matt Orlando, Jan Friis Mikkelsen, Mikkel Hevring Sørensen, Toni Leichtle, Martin Haugaard Zielke og Carsten Lunding.Gunvor Marie Juul har skrevet et medrivende historisk afsnit og kapitler om smag, kemi og meget andet.Lene Tvedegaard der er ejer af Gartneri Toftegaard, har speciale i chili, tomater, krydderurter og andre spiselige planter.Lækre madbilleder af Bjarni Jacobsen, Detaljerede tegninger af alle sorter ved Anne Hviid Nicolaisen. Vi har også udgivet en Tomat-plakat med et stort udvalg af sorter. Stort format (21x 26 cm).
- Bog
- 68,95 kr.
-
178,95 kr. Danmarks ældste kogebog foreligger her for første gang i en nutidig og læsevenlig udgave med spændende forklaringer på de enkelte opskrifter og råvarer, illustreret med samtidige malerier. Bogen rummer 100 afsnit med enkeltopskrifter og praktiske vejledninger om bagning, brygning, brændevin, eddike og køkkenhygiejne.Et lille mysterium om bogens oprindelse har givet forfatteren søvnløse nætter. I 1600-tallet var det danske køkken ikke noget man kunne prale af i det store udland. Finere madlavning var tysk, italiensk eller fransk, og opskrifterne i denne første dansksprogede kogebog viser sig da også at være 2lånt" fra en endnu ældre tysk middelelalder-kogebog.Nogle af opskrifterne er velkendte, f.eks. de syltede rødbeder, og æbleskiver. Andre er overraskende: eksotisk krydrede sovser, hvid gløgg m.m.Danmarks ældste kogebog kan læses for sjov eller danne baggrund for en tema-aften med 1600-tals menuer. Afsnit om tidens borddækning, køkkenindretning, råvarer, madlavning, mode, musik, blomsterdekorationer og valg af porcelæn gør tiden mere levende.Gunvor Maria Juul (f. 1966), cand. scient i matematik, har læst videnskabshistorie og botanik på Århus Universitet, arbejdet på Videnskabshistorisk Museum, Medicinhistorisk Museum og Steno Museet, bl.a. med anlægning af Steno Museets have og medvirket til udstillingen ”Mad til mennesker”. Er foredragsholder og kursusholder. Er medskribent på Lene Tvedegaards bøger ”Krydderurter - bogen for urteelskere”, ”Smagen af chili”, ”Den nye røde om tomater” samt “Smagen af tomat”.Stort format (21x 26 cm). Mange samtidige malerier i firfarve.
- Bog
- 178,95 kr.
-
93,95 kr. Krydderurter er skønne og uundværlige smagsgivere i vores mad, og de kan løfte selv simple retter op til nye højder. Krydderurter er som navnet siger, et krydderi som kan bruges i maden. Aroma og smag (aromaen) stammer især fra de flygtige og smagsgivende olier i planterne, de æteriske olier. Disse smagsstoffer kan med fordel ”indfanges” i olie eller i forbindelse med tilberedning af forskellige retter. De æteriske olier er også helsebringende, og en hel del af krydderurterne har været anvendt og bruges stadig som lægeplanter. Spist i rette dosis er mange af urterne gode for vores immunforsvar mv.I denne bog omtales mere end 40 almindelige krydderurter, deres egenskaber, dyrkning og der er opskrifter på deres anvendelse.Forfattere er Lene Tvedegaard, ejer af Gartneri Toftegaard, der er kendt for sine krydderurter, chili, tomater mv., og som også har skrevet bøgerne: Krydderurter - bogen for urteelskere, Den lille stærke om chili, Den nye røde om tomater, Smagen af tomat, Smagen af Chili samt Gunvor Maria Juul, der er madhistoriker og forfatter til: Danmarks første kogebog 1616 samt medforfatter til flere af Lene Tvedegaards bøger.
- Bog
- 93,95 kr.
-
- Horticultura Danica 1647
248,95 kr. HAVEINSPIRATION FRA RENÆSSANCEN Rette linjer og stringente, geometriske mønstre var fundamentet i renæssancens haver. Men bøger om hvordan man etablerede den slags haver, måtte danskerne lede længe efter, før gartner Hans Raszmussøn Block i 1647 udgav Horticultura Danica, ’Dansk havekunst’. Denne, Danmarks første havebog, giver et unikt indblik i datidens metoder og teknikker, men den er trykt med gotiske bogstaver, sproget er forældet, og mange planter har skiftet navn i løbet af de knap 400 år, der er gået siden udgivelsen. Dertil kommer manglen på billeder af planterne. Alt dette råder cand.scient. i matematik, forfatter, madhistoriker og urteekspert Gunvor Maria Juul bod på i denne bog. Hele Horticultura Danica gengives i et let tilgængeligt sprog, planter nævnes med både datidens og nutidige navne, Blocks havemønstre gøres tilgængelige, og begreber og havepraksis i 1600-tallet forklares. Desuden er hele bogen rigt illustreret med samtidige illustrationer af planter, redskaber osv. Omsat til nutiden kan Hans Raszmussøn Block stadig inspirere – et af hans smukke mønsterbede vil let kunne anlægges i en moderne have, og hans store udvalg af blomster og stauder er en sand guldgrube for enhver haveelsker.
- Bog
- 248,95 kr.
-
- Bogen for urteelskere
328,95 kr. STØRST, BEDST og SMUKKEST En fornem dansk urtebog, der fokuserer på urternes gode smag Lene Tvedegaards enestående KRYDDERURTER - Bogen for urteelskere er en mastodont på 368 sider, rigt illustreret med over 700 fotos af mere end 300 arter og sorter. Her er nøje beskrivelser af alle krydderurter, som i dag fås på det danske marked – også de helt nye. Der gives gode råd om dyrkningen og hvad urterne smager og dufter af, og fortælles om hvilke stoffer, urterne indeholder, samt om hvilke dokumenterede virkninger de har. For mad- og haveentusiaster er det både en nøje sortsgennemgang samt fyldige afsnit om aromaer, krydderurternes brug samt gode madopskrifter fra kokkene Thomas Herman, Martin Haugaard Zielke og Jimmy Duevang. Lene Tvedegaard, agronom og ejer af Gartneri Toftegaard, har skrevet bogen med hjælp fra bl.a. urte- og madhistorikeren Gunvor Juul. KRYDDERURTER er det vægtigste værk af sin art på det danske marked og henvender sig til både professionelle gartnere og kokke, men også til de mange meget seriøse og interesserede danske havefolk og gastronomer. Lene Tvedegaard har tidligere udgivet DEN LILLE RØDE OM TOMATER og DEN LILLE STÆRKE OM CHILI (som Koustrup & Co. genudgiver dette forår).
- Bog
- 328,95 kr.
-
- Fortidens lægeurter
93,95 kr. Klostrene dyrkede lægeurter og grøntsagerBogen rummer portrætter af en række vigtige klosterplanter, der har været brugt, og nogle som stadig bruges som lægeplanter.I Middelalderen ankom en sand hærskare af kristne munke og nonner til Norden fra Mellem- og Sydeuropa. Nogle af dem var vegetarer - noget meget nyt i tiden. Den vegetariske livsstil gjorde det naturligt for disse munke at dyrke velassorterede køkkenhaver.Selvforsyning med lægeplanter var også vigtigt. Klostrene drev hospitaler og havde brug for store mængder urter i god kvalitet.Der blev bygget over 100 klostre i Danmark, mange af dem havde lægeplantehaver. Desværre er ingen af disse kloster- eller herregårds-haver blevet bevaret for eftertiden. Men ved klostre og i lægeplantehaver kan man stadig se en lang række af de lægeplanter, som munke og nonner førte til Danmark. Nogle har endda overlevet som frø fra dengang.Forfatter Gunvor Maria Juul er madhistoriker og urtespecialist. Hun har nyskrevet bogen Danmarks første kogebog 1616 og er medforfatter på en række bøger om krydderurter. Hun har været rådgiver ved anlæggelsen af medicinhaven ved Science Museerne i Århus samt krydderurtehaven i Gråsten.
- Bog
- 93,95 kr.
-
73,95 - 93,95 kr. SMAGEN OM CHILI er ikke en gentagelse af Lene Tvedgaards DEN LILLE STÆRKE OM CHILI, der især er en dyrkningsvejledning, men et selvstændigt værk, der lægger hovedvægten på den mange forskellige chilli´ers anvendelse i madlavningen, SMAGEN AF CHILI er en inspirationsbog til alle, der vil vide mere om sorter, aroma og styrke og dermed blive i stand til at anvende de forskellige chilisorter endnu bedre i madlavningen. Det nye oplag anvender de internationale chili-styrkebetegnelser Chili gør en delikat gastronomisk forskel og er en fantastisk smagsforstærker. Men de mange chilisorter har meget forskellige aromaer og styrker, og det er en stor fordel at vide rigtig meget om dem, når du står ved køkkenbordet og skal trylle. Hvordan finder jeg ud af hvor stærk chilifrugten er? Hvilke chilisorter bruges bedst i denne ret, og hvordan doserer jeg? Osv. Når du har lært dig at afstemme styrke og aroma, giver der uendelig mange flere spændende og overraskende muligheder for at bruge chili i en lang række forretter, hovedretter, desserter og hotte og mindre hotte chilisaucer. Samtidig får du selv og dine gæster et væld af nye smagsoplevelser. Her beskrives ca. 42 udvalgte chilisorter af forskellig styrke og smag. Opskrifterne dækker alt fra gourmet-hovedretter til salsaer, tørring og konservering af chilifrugter efter høst. Opskrifterne er komponeret af kokken Jimmy Weber, sylteeksperten Vivi Nordestgaard madhistorikeren Gunvor Juul samt forfatteren selv, chiligartner Lene Tvedegaard. Lene er bl.a. kendt for klassikeren DEN LILLE STÆRKE OM CHILI. Lene Tvedegaard har tidligere udgivet DEN NYE RØDE OM TOMATER - og det enestående storværk KRYDDERURTER - Bogen for urteelskere. Koustrup & Co. 2013. Lækre madbilleder af Bjarni Jacobsen, Detaljerede tegninger af alle sorter ved Anne Hviid Nicolaisen. Stort format (21x 26 cm).