De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Forandringens årti

- – mellem velfærd og nyliberalisme 1990-2001

Bag om Forandringens årti

Hvorfor og hvordan fik nyliberalismen og New Public Management tag i veldfærdsstaten under Poul Nyrup Rasmussens og Mogens Lykketofts socialdemokratiske regeringer? I Forandringens årti fortæller Søren Kolstrup om den stillingskrig, der opstod mellem troen på markedet og det fælles, mellem nyliberalismen og velfærd i opbrudstiden 1990-2001. De universelle ydelser inden for sundhed, uddannelse og socialvæsen bestod, alt mens lønmodtagerne erfarede tab af rettigheder på arbejdsmarkedet og fik påbud om at være arbejdsmarkedsparate og udnytte arbejdsrestevnen. Der drøftes, hvornår nationale aktører fulgte internationale, nyliberale strømninger, og hvornår de i kritiske øjeblikke skabte nationale svar på samfundets problemer. Dermed belyses den danske udvikling i et europæisk perspektiv. Hovedtesen er, at der midt i 1990'errnes opbrudstid blev installeret nye omstillings- og styringsmekanismer i nyliberalismens ånd, som på den lange bane åbnede op for en stille, undertiden anonym nedsldning af velfærdsstaten, og som sikrede større råderum for markedskræfterne.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788772165189
  • Udgivet:
  • 25. maj 2022
  • Straks på e-mail.

Normalpris

Abonnementspris

- Rabat på køb af fysiske bøger
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding

Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.

Beskrivelse af Forandringens årti

Hvorfor og hvordan fik nyliberalismen og New Public Management tag i veldfærdsstaten under Poul Nyrup Rasmussens og Mogens Lykketofts socialdemokratiske regeringer?
I Forandringens årti fortæller Søren Kolstrup om den stillingskrig, der opstod mellem troen på markedet og det fælles, mellem nyliberalismen og velfærd i opbrudstiden 1990-2001. De universelle ydelser inden for sundhed, uddannelse og socialvæsen bestod, alt mens lønmodtagerne erfarede tab af rettigheder på arbejdsmarkedet og fik påbud om at være arbejdsmarkedsparate og udnytte arbejdsrestevnen.
Der drøftes, hvornår nationale aktører fulgte internationale, nyliberale strømninger, og hvornår de i kritiske øjeblikke skabte nationale svar på samfundets problemer. Dermed belyses den danske udvikling i et europæisk perspektiv. Hovedtesen er, at der midt i 1990'errnes opbrudstid blev installeret nye omstillings- og styringsmekanismer i nyliberalismens ånd, som på den lange bane åbnede op for en stille, undertiden anonym nedsldning af velfærdsstaten, og som sikrede større råderum for markedskræfterne.

Brugerbedømmelser af Forandringens årti



Find lignende bøger
Bogen Forandringens årti findes i følgende kategorier: