De Aller-Bedste Bøger - over 12 mio. danske og engelske bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Almen Fødevarehygiejne

Bag om Almen Fødevarehygiejne

Bogen har fokus på hygiejne og egenkontrol. Den giver viden om at tilberede mad, så denne ikke er årsag til fødevarebårne sygdomme. Bogen er skrevet i samarbejde med en læsekonsulent og indeholder: Lovgivning og fødevarekontrol. Hvad er mikroorganismer? Hvad lever de af? Hvor finder man dem? Egenkontrol: hvordan forhindrer man, at maden gør en syg? Hvad skal man tjekke? Emnet gennemgås fra råvarer over indkøb og modtagelse til klargøring, varmebehandling, varmholdelse, nedkøling, anretning og rengøring m.m. En udførlig forklaring af de svære ord. Bogen henvender sig til arbejdsmarkedsuddannelsen i almen fødevarehygiejne samt undervisningen i samme for fødevareuddannelserne. Hæftet findes også i en engelsk udgave: General Food Hygiene (oversættelse af 19. udgave). Indhold Lovgivning og kontrol Krav om uddannelse i hygiejne Fødevarelovgivning Fødevarekontrol    Forurening af madvarer Forurening med fysiske ting Forurening fra kemiske stoffer Forurening fra mikroorganismer Former for forurening med mikroorganismer    Mikroorganismer Bakterier Svampe Virus Parasitter Mikroorganismer, der er nyttige Mikroorganismer, der ødelægger mad Mikroorganismer, der fremkalder sygdom Skema over mikroorganismer, der fremkalder sygdom    Hvordan begrænser man mængden af mikroorganismer Temperatur Ilt Autoklavering Vandaktivitet pH Konservering Røgning Stråling Vand    Egenkontrol Egenkontrolprogram Dokumentation for egenkontrol Risikoanalyse Branchekoder    Egenkontrol: Råvarer Kød Fjerkræ Æg Fisk Skaldyr Grøntsager Frugter og bær Krydderier og krydderurter Korn, mel og gryn    Egenkontrol: Indkøb    Egenkontrol: Når varerne er modtaget Varer, der skal anbringes i køleskabe - kølerum Varer, der skal anbringes i frostrum - frostskabe Varer på tørdepot - tørlager    Egenkontrol: Når råvarerne gøres klar Råt kød Fersk fjerkræ og fisk Hakket kød og hakket fisk Rå grøntsager og krydderier Æg    Egenkontrol: Varmebehandling Undtagelser fra reglen om 75 ºC    Egenkontrol: Kold mad Pålæg Kolde anretninger Kager og desserter Rå fisk og skaldyr    Egenkontrol: Nedkøling Portionering og emballering    Egenkontrol: Når mad skal holdes varm    Egenkontrol: Anretning og servering Rester    Egenkontrol: Vedligeholdelse   Egenkontrol: Rengøring og desinfektion Vand Rengøringsmidler Rengøringsudstyr Desinfektion Personlig hygiejne Påklædning Syge Sår    Opgaver    Ordliste Forord Det har altid været vigtigt, at den mad, der blev serveret, trygt kunne spises. Og alligevel har mad nogen gange fremkaldt sygdom, medført forgiftning eller død for dem, der har spist maden. Noget er gået galt under tilberedningen eller måske under opbevaringen af maden.   I dag ved vi, hvorfor det kan gå galt. Vi ved også, hvordan man kan undgå, at det går galt. Det fortæller denne bog om.   Bogen er lavet

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788770825641
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 104
  • Udgivet:
  • 1. juli 2017
  • Udgave:
  • 28
  • Størrelse:
  • 171x241x8 mm.
  • Vægt:
  • 265 g.
  • 1-3 hverdage.
  • 29. november 2024
På lager

Normalpris

Abonnementspris

- Rabat på køb af fysiske bøger
- 1 valgfrit digitalt ugeblad
- 20 timers lytning og læsning
- Adgang til 70.000+ titler
- Ingen binding

Abonnementet koster 75 kr./md.
Ingen binding og kan opsiges når som helst.

Beskrivelse af Almen Fødevarehygiejne

Bogen har fokus på hygiejne og egenkontrol. Den giver viden om at tilberede mad, så denne ikke er årsag til fødevarebårne sygdomme.
Bogen er skrevet i samarbejde med en læsekonsulent og indeholder:
Lovgivning og fødevarekontrol.
Hvad er mikroorganismer? Hvad lever de af? Hvor finder man dem?
Egenkontrol: hvordan forhindrer man, at maden gør en syg? Hvad skal man tjekke? Emnet gennemgås fra råvarer over indkøb og modtagelse til klargøring, varmebehandling, varmholdelse, nedkøling, anretning og rengøring m.m.
En udførlig forklaring af de svære ord.
Bogen henvender sig til arbejdsmarkedsuddannelsen i almen fødevarehygiejne samt undervisningen i samme for fødevareuddannelserne.
Hæftet findes også i en engelsk udgave: General Food Hygiene (oversættelse af 19. udgave).
Indhold
Lovgivning og kontrol
Krav om uddannelse i hygiejne
Fødevarelovgivning
Fødevarekontrol 
 
Forurening af madvarer
Forurening med fysiske ting
Forurening fra kemiske stoffer
Forurening fra mikroorganismer
Former for forurening med mikroorganismer 
 
Mikroorganismer
Bakterier
Svampe
Virus
Parasitter
Mikroorganismer, der er nyttige
Mikroorganismer, der ødelægger mad
Mikroorganismer, der fremkalder sygdom
Skema over mikroorganismer, der fremkalder sygdom 
 
Hvordan begrænser man mængden af mikroorganismer
Temperatur
Ilt
Autoklavering
Vandaktivitet
pH
Konservering
Røgning
Stråling
Vand 
 
Egenkontrol
Egenkontrolprogram
Dokumentation for egenkontrol
Risikoanalyse
Branchekoder 
 
Egenkontrol: Råvarer
Kød
Fjerkræ
Æg
Fisk
Skaldyr
Grøntsager
Frugter og bær
Krydderier og krydderurter
Korn, mel og gryn 
 
Egenkontrol: Indkøb 
 
Egenkontrol: Når varerne er modtaget
Varer, der skal anbringes i køleskabe - kølerum
Varer, der skal anbringes i frostrum - frostskabe
Varer på tørdepot - tørlager 
 
Egenkontrol: Når råvarerne gøres klar
Råt kød
Fersk fjerkræ og fisk
Hakket kød og hakket fisk
Rå grøntsager og krydderier
Æg 
 
Egenkontrol: Varmebehandling
Undtagelser fra reglen om 75 ºC 
 
Egenkontrol: Kold mad
Pålæg
Kolde anretninger
Kager og desserter
Rå fisk og skaldyr 
 
Egenkontrol: Nedkøling
Portionering og emballering 
 
Egenkontrol: Når mad skal holdes varm 
 
Egenkontrol: Anretning og servering
Rester 
 
Egenkontrol: Vedligeholdelse
 
Egenkontrol: Rengøring og desinfektion
Vand
Rengøringsmidler
Rengøringsudstyr
Desinfektion
Personlig hygiejne
Påklædning
Syge
Sår 
 
Opgaver 
 
Ordliste
Forord
Det har altid været vigtigt, at den mad, der blev serveret, trygt kunne spises.
Og alligevel har mad nogen gange fremkaldt sygdom, medført forgiftning eller død for dem, der har spist maden. Noget er gået galt under tilberedningen eller måske under opbevaringen af maden.
 
I dag ved vi, hvorfor det kan gå galt. Vi ved også, hvordan man kan undgå, at det går galt. Det fortæller denne bog om.
 
Bogen er lavet

Brugerbedømmelser af Almen Fødevarehygiejne



Find lignende bøger
Bogen Almen Fødevarehygiejne findes i følgende kategorier: